600 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
HER SİPARİŞİNİZDE %10 PARA PUAN
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Gül Yağı Nedir?

Gül Yağı Nedir?

Gül bitkisinin çiçeklerinin buhar damıtma işlemi görmesiyle elde edilen bir uçucu yağ çeşididir. Uçucu yağlar arasında yer alan gül yağı aromaterapide yaygın olarak kullanılmaktadır. Yaklaşık 4 ton gülden yalnızca 1 lt gül uçucu yağı elde edilebilmesi sebebiyle en pahalı uçucu yağlar arasında yer almaktadır. Gül yağı elde edilirken, gül suyu da üretilir ve gül suyunun da kullanılabilmesi mümkündür. Kozmetik firmaları gül yağını piyasaya çeşitli şekillerde sunabilmektedir. Gül yağı içeren şampuanlar, duş jelleri, sabun, kolonya ve parfüm gibi çeşitleri mümkündür. 

Gül Yağının Özellikleri Nedir?

Gül yağı buhar damıtma yöntemi ile elde edilir. Gül yağı elde edilmesi için gereken gül yaprağı oldukça fazladır bu sebeple fiyatları da yüksek olmaktadır. Buhar damıtma işleminden sonra su ve yağ birbirinden ayrıştırılır, gül yağı ayrı, gül suyu ayrı olarak kullanıma sunulur. Gül yağı, kozmetik ve sağlık sektöründe kullanılabilmektedir. Gül yağının içerisinde keratinosit adı verilen bileşenler bulunmaktadır. Bu bileşenler güneşten gelen UV ışınlarının zararını en aza indirme özelliğine sahiptir. Gül yağı yüksek miktarda antioksidan ve C Vitamini içermektedir.

Gül Yağının Faydaları Nedir?

Türkiye’de Isparta ilinde her yıl tonlarca gülden gül suyu ve gül yağı üretimi yapılır. Geçmiş dönemlerden bu yana özellikle cilt sorunlarında kullanılmıştır. Gül yağının faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • Gül yağı aromaterapi alanında kullanılabilmektedir. Gül yağı ile stresten uzak ve huzurlu hissetmek mümkündür.
  • Makyaj temizlemede doğal temizleme yağı olarak tercih edilebilir.
  • Sindirim sistemi sorunları yaşayan kişiler, gül yağı ile karın bölgesine masaj uygulayarak bağırsaklarını rahatlatabilirler.
  • Gül yağı hoş kokusuyla buhurdanlık ile ortam kokusu haline getirilebilir.
  • İçinde bulundurduğu vitaminler sayesinde hücre onarımını hızlandırmaktadır. Küçük yaralanmalardan kalan izlerin azalmasında etkilidir.

Gül Yağının Cilde Faydaları Nedir?

Gül yağının cilde faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • Kullanımı düzenli yapıldığında ciltte canlılık sağlar. Cilde genç bir görünüm kazandırır.
  • Ciltte meydana gelen kızarıkların geçmesini sağlar.
  • Cilt kuruluğu yaşayan kişilerde cildin nem dengesini koruyarak etki gösterir.
  • Gül yağı güneş lekelerinin ciltteki görünümünün hafiflemesinde etkili olmaktadır.
  • Gül yağı ile cilde masaj yaparak uygulanabilir. Kan dolaşımını hızlandırarak canlılık kazandırır.
  • Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen cilt çatlaklarında düzenli olarak kullanılması çatlakların iyileşmesine katkıda bulunur.

Gül Yağı Direkt Cilde Sürülür Mü?

Gül yağı fiyatlarının yüksek olması sebebiyle sahte üretimi yaygındır. Bu sebeple güvendiğiniz yerlerden temin etmeniz önerilir. Gül yağı saf haliyle doğrudan cilde uygulanmamalıdır. Gül yağının su ile inceltilerek kullanılması tavsiye edilmektedir. Gül yağını su ile incelttikten sonra bir pamuk yardımı ile yüzünüze uygulayabilirsiniz. Makyaj temizleme veya günlük bakım ihtiyacınızı bu şekilde karşılayabilirsiniz. Masaj için gül yağı kullanacaksanız gül yağını taşıyıcı yağ ile karıştırmalısınız.

 

Gül Yağı Nasıl Kullanılır?

Gül yağını cilde uygulamadan önce su karıştırmak gerekir. Su ile seyreltilen gül suyunu karın bölgesinde sindirimi rahatlatmak için masaj yaparak, vücutta oluşan çatlakların giderilmesi için bölgesel masaj yaparak, cilt temizliğinde pamuk ile kullanılabilmektedir. Vazelin gibi kremlere gül suyu ekleyerek cildin nemlenmesi ve hoş kokması için kullanımı mümkündür.

Gül Yağı Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gül yağı kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemlisi gül yağının orijinal olmasıdır. Emek yoğun üretime sahip olmasıyla fiyatlandırılması fazla olduğu için sahte ürünlere dikkat edilmesi gerekir. Gül yağı uçucu yağlar arasında yer almaktadır. Uçucu yağların cilde doğrudan uygulanması tahrişe sebep olabilmektedir. Gül yağı kullanırken su ile veya taşıyıcı yağlar ile karıştırılması önerilir.

Gül Yağı Nerelerde Kullanılır?

Gül yağı kozmetikte, temizlikte ve aromaterapide kullanılır. Saç bakım ürünlerinde, cilt bakım ürünlerinde kokusu ve içinde bulunan vitaminleri sebebiyle sık tercih edilir. Aromaterapide sakinleştirici ve ferahlatıcı kokusu ile kullanılabilmektedir. Temizlik ürünlerinde kokusu sebebiyle yer almaktadır.

Gül Yağı Nasıl Yapılır?

Gül yağı, buhar damıtma işlemi ile üretilen yağ türleri arasında yer almaktadır. Buhar damıtma işleminde, gül yaprakları paslanmaz bakırdan bir kaba konulur ve kabın içine buhar verilir. Gül bitkisinin aromatik molekülleri açığa çıkarak buharlaşır ve buharlaşan bitki bileşenleri yoğunlaştırma kabında birikir. Buhar soğuk su ile soğutulur ve aromatik sıvı haline gelir. Yoğunlaştırma kabında biriken su ve yağ birbirine karışmayacağı için yağ kolayca sudan ayrıştırılır. Gül yağı elde edilmesi için gereken gül yaprağı sayısı oldukça fazladır. Örneğin, 4 ton gül yaprağından 1 lt gül yağı elde edilebilmektedir. 

Gül Yağı Nereden Alınır?

Aromaterapimarket.com sitesinden gül yağı satın alabilirsiniz.

Gül Yağı Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Gül yağı fiyatlarının belirlenmesinde gül üretimi için gerekli tarım malzemeleri ve iş gücü, güllerin toplanması için ihtiyaç olan malzemeler ve iş gücü, buhar damıtma işlemi için gerekli olan iş gücü, paketlenme ve taşıma işlemleri için gerekli olan malzemeler ve yakıt masrafları hesaplanarak belirlenir. Gül yağı üretiminde gerekli olan gül bitkisinin sayısının fazla olması zorunluluğu gül yağı fiyatlarında en önemli belirleyendir.

Orijinal Gül Yağı Nasıl Anlaşılır?

Gül yağının güneş ile teması kalitesini etkileyeceği için koyu renk şişelerde muhafaza edilir. Uçucu yağlar arasında yer alan gül yağının kokusu kısa sürede kaybolur. Orijinal gül yağında keskin bir gül kokusu ile karşılaşılmaz. Rengi şeffaftır, kesinlikle renk içermez. Orijinal gül yağı 20 C altında kristalize olarak katılaşır.


Aşağıdaki bloglar ilginizi çekebilir.

Nane Yağı Nedir?

Sedir Ağacı Yağı Nedir?

Limon Yağı Nedir?

Fesleğen Yağı Nedir?

Portakal Yağı Nedir?

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.