600 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
HER SİPARİŞİNİZDE %10 PARA PUAN
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Lavanta Yağı Nedir?

Lavanta Yağı Nedir?

Lavanta yağı distilasyon olarak adlandırılan bir yöntem sonucu elde ediliyor. Demetler halindeki lavanta büyük bir kazanda su ile kaynatılmaktadır. Bu sıcak karışımdan çıkan buhar bir boru ile soğutulacağı tanka geliyor ve ani soğuma işlemi ile yoğunlaşıp sıvı hale geçiyor. Uçucu yağ, sudan hafif olduğundan üst kısımda birikiyor ve yağ elde edilmiş oluyor. 1 kg yağ elde edebilmek için 80 ile 150 kg arası lavanta bitkisi kaynatılmaktadır. Harika kokusu ile sakinleştirici, psikolojik olarak rahatlatıcı lavanta yağı antiseptik etkisiyle alternatif tıp alanında kullanılagelen uçucu yağ çeşididir. Eski Mısır’da mumyalama işleminde yardımcı olarak kullanılmıştır, Antik Yunan’da ise uykusuzluk ve sırt ağrılarının tedavisinde tercih edilmiştir. Lavanta bitkisinden elde edilen uçucu yağ çeşididir.

 

Lavanta Yağının Özellikleri Nedir?

 

Lavanta yağı antiseptik ve anti inflamatuar özelliklere sahiptir. Bunların yanında sakinleştirici özelliği de mevcuttur. Kepeğe karşı etkili olma özelliği bulunmaktadır. Cilt bakımında güçlendirici ve iyileştirici özellikleri de vardır.

Lavanta Yağı Ne İşe Yarar?

Lavanta yağı stres ve anksiyete problemlerinde kullanılabilen yatıştırıcı özelliği sayesinde kokusu yardımı ile kullanılmaktadır. Canlandırıcı aroması ile zihinsel aktiviteyi arttırmaktadır ve sinirsel yorgunluğu, huzursuzluğu, kaygı ve endişeyi gidermektedir.

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

 

1- Akne tedavisinde kullanılır ve tahriş olmuş cildi iyileştirir.

 

Lavanta yağının antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliği sayesinde deride meydana gelen sedef hastalığı, sivilce ve akne gibi birçok cilt probleminin tedavisinde kullanılabilmektedir. Sivilce olan bölgeye pamuğa bir damla lavanta yağı damlatılarak uygulanabilir. Lavanta yağı ile Hindistan cevizi yağını birleştirilerek kullanılması da sivilceye karşı önleyici olacaktır.

 

2- Egzama ve kuru cilt durumlarında yatıştırıcı etkisi vardır.

 

Kuru bir cilde sahip kişilerde lavanta yağı cilt nem bariyerini dengelemede faydalı olmaktadır. Ciltte ekstra kuru olan bölgelere birkaç damla lavanta yağı ile masaj yapmak cildin yatışmasına faydalı olacaktır.

 

3- Kırışıklıkları azalmasında ve leke oluşumu önlemede faydalıdır.

 

Lavanta yağının antienflamatuar ve antioksidan özelliği ciltte meydana gelen lekelerin oluşmasını ve kırışıklıkların oluşmasını engelleyici etkisi vardır.

 

4- Yaralar üzerinde iyileştirici özelliği vardır.

 

Lavanta yağının içeriğinde bulunan beta karyofilen özellikle ciltte meydana gelen yaralanmaların üzerinde iyileştirici etki göstermektedir.

 

5- Böcek sokmalarında yatıştırıcı özelliği vardır.

 

Böceklerin uzaklaştırılmasında veya ısırık durumunda yatıştırılmasında etki göstermektedir. Kendine özgü kokusu sayesinde sivri sinekleri ve böcekleri uzak tutmada kullanılmaktadır.

 

6- Saç sağlığının korunmasında ve yeni saçların oluşmasında destekleyicidir.

 

Lavanta yağının düzenli kullanımının saç derisine iyi geldiği ve saç tellerini güçlendirdiği bilinmektedir. Bunun yanında yeni saçları oluşmasına katkı göstermektedir. Kekik sağı ve sedir yağı ile birlikte kullanılması saç dökülmesine iyi gelmektedir. Lavanta yağı aynı zamanda antimikrobiyal özellikte olmasıyla kepek oluşumunu engellemektedir.

 

7- Mantar ve viral enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olmaktadır.

 

Antimikrobiyal özelliği ile sadece bakterileri öldürmekle kalmaz aynı zamanda belirli mantar türlerine karşı koruyucu etkisi vardır. Temizlik yaparken veya çamaşır yıkarken damlatılan birkaç damla lavanta yağının bakterileri ve mantarları yok edici etkisi mevcuttur.

 

8- Ayak sağlığı üzerinde olumlu etkileri mevcuttur.

 

Gün içerisinde yorulan ayakların dinlenmesinde masaj ile uygulanabilmektedir bu sayede ayaklarında yorgunluğu ve gerginliği azaltmada faydalıdır. Antienflamatuar ve antiseptik özelliği ile de ayaktaki iltihaplanmaların iyileşmesinde etkilidir.

 

9- Uyku problemine iyi geldiği bilinmektedir.

 

Yatak odasında uçucu lavanta yağı kullanmak uykuya geçişi kolaylaştırmaktadır bunun yanında gece uyanmalarını de önlemektedir.

 

10- Stres ve anksiyeteyi hafifletici etkisi vardır.

 

Stres ve anksiyete problemlerinde yatıştırıcı kokusu ile kullanılabilmektedir. Baş ağrısı, sinir ve migren gibi sorunlarda kullanılabilmektedir. Canlandırıcı aroması sayesinde zihinsel aktiviteyi arttırdığı da bilinmektedir.

 

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

 

Lavanta yağının kullanım amacına göre kullanım biçimi de farklılık barındırmaktadır. Cilt için kullanımında, lavanta yağı ve bir sabit yağ karıştırılarak cilde nazikçe masaj yapılarak uygulanması tavsiye edilmektedir. Kuru cilde sahip kişilerin, ciltlerini temizledikten sonra bir pamuğa birkaç damla lavanta yağı damlatarak tonik gibi cilde uygulamaları tavsiye edilir. Lavanta yağının saç bakımında kullanımı ise şampuanınızın içine birkaç damla lavanta yağı ekleyip, masaj ile uygulanması ve birkaç dakika bekletilmesi ile mümkündür.

 

Lavanta Yağı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Lavanta yağı cilt üzerinde kullanımda özellikle cildi hassas kişilere tavsiye edilmektedir. Kaşıntı, kızarıklık gibi reaksiyon gösterebilmektedir. Kullanımının aşırıya kaçması halinde ishal, mide bulantısı gibi etkileri de görülebilmektedir. Lavanta yağı kullanımında bir sabit yağ ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.

 

Lavanta Nerelerde Kullanılır?

 

İlaç sanayisinde koku vermesiyle, merkezi sinir sisteminin düzenlenmesi üzerinde etkili ilaçların bileşenlerinde, sanayide parfümeri ve cilt temizleyici losyon yapımında, kokulu sabun ve banyo köpüklerinin yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Lavanta Yağı Nasıl Üretilir?

 

Lavanta yağı, distilasyon adı verilen yöntemle üretilmektedir. Demetler halindeki lavanta büyük bir kazanda su ila kaynatılır. Bu sıcak karışımdan çıkar buhar bir boru yardımı ile soğutulacağı tanka gelir ve ani soğuma işlemi ile yoğunlaşıp sıvı hale geçer. Yağ, sudan daha hafif olduğu için üstte kalır. Bunların ayrıştırılması sonucu elde edilir.

 

Aşağıdaki bloglar ilginizi çekebilir.

Uçucu Yağlar Nedir?

Biberiye Yağı Nedir?

Kekik Yağı Nedir?

Çay Ağacı Yağı Nedir?

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.