600 TL ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO
HER SİPARİŞİNİZDE %10 PARA PUAN
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Aromaterapi Nedir?

Aromaterapi Nedir?

Aromaterapi, duyusal ve fiziksel olarak iyileştirici ve dengeleyici özelliklerinden yararlanmak için  esansiyel yağların kullanılmasıyla uygulanan bütünsel bir terapi şeklidir. Aromaterapinin kökeni çok eskilere dayanmaktadır. Bitkilerin kök, yaprak veya çiçeğinin damıtılması ile elde edilen yağların hastalıkları önlemesi ve oluşmuş hastalıkları tedavi etmek amacı ile kullanılması ile başlamıştır. Eski çağlarda sıkça kullanılan bu tedaviler, günümüzde nüfus artışı ve teknolojik gelişmelerle yerini sentetik ilaçlara bırakmıştır. 

 

Aromaterapi Ne işe Yarar?

Aromaterapide kullanılan esansiyel yağların zihin ve vücut üzerinde dinamik etkisi vardır. Bu etki özellikle koku alma hissi ile yaşanmaktadır. Aromaterapi fiziksel ve ruhsal olarak sakinleşmeyi, dingin kalmayı sağlamasının yanında bağışıklık sistemini güçlendirebilmektedir.

 

Aromaterapinin Faydaları Nedir?

Aromaterapinin faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • Zihnin uyarılması ve berraklaşmasında etkilidir.
  • Stresin azalmasına, yorgunluğa ve depresyona iyi gelir.
  • Şişliklerin ve kas tutulmalarının iyileşmesinde etkili olabilmektedir.
  • Kan dolaşımını hızlandırmasıyla cilt bakımında kullanılabilir. Kırışıklık ve selülit gibi yaşla birlikte ortaya çıkan durumlarda etkili olabilmektedir.
  • Cildin nemli ve pürüzsüz olmasını sağlamaktadır.

 

Aromaterapi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Aromaterapi yağları birden fazla hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir. Özellikle çocuklarda sentetik ilaçlardan önce tercih edilmesi yaygındır. Ciltte meydana gelen sinek ısırılması sebebiyle kaşınmayı yatıştırıcı etkisiyle lavanta yağı kullanımı buna bir örnektir. Yetişkinlerde ve çocuklarda yaşanan kas ağrılarında masaj ile birlikte esansiyel yağların kullanımı da ağrıların geçmesinde etkili olabilmektedir. Uykuya geçiş ve uyku süresinde sorun yaşayan kişilerde sakinleştirici etkisi ile kullanımı mümkündür. 

 

Aromaterapi Nasıl Yapılır?

Aromaterapide kullanılma sebebine göre farklılaşan uygulama yöntemleri vardır. En yaygın olarak koku alma, sıcak-soğuk kompres, duş, krem ve masaj ile uygulanmaktadır. 

  • Koku: Temiz bir bez parçasında damlatılan yağın belirli aralıklarla koklanması mümkündür. Bunun yanında aromaterapi difüzör, tütsü gibi yöntemlerle de uygulanabilir. Bu koku stres ve huzursuzluğun giderilmesinde etkili olmaktadır. 
  • Duş: Küvet ılık su ile doldurulur ve suyun içerisine esansiyel yağlardan birkaç damla eklenir. Hazırlanan bu suyun içerisinde 10 ila 15 dakika beklemek vücudun rahatlamasına ve kasların gevşemesine yardımcı olmaktadır.
  • Buhar Banyosu: Bir çaydanlıkta su kaynatılır ve içerisine esansiyel yağlardan lavanta, nane veya papatya yağından birkaç damla eklenir. Hazırlanan bu suyun üzerine hafifçe eğilerek, kafanın etrafının havlu ile örtülmesiyle buhar soluması gerçekleştirilir.
  • Aromaterapi Masajı: Aromaterapi yağlarından seçilen biriyle taşıyıcı yağlar karıştırılır ve cilde nazikçe uygulanır. Özellikle ağrı giderme için kullanıldığı durumlarda, ağrıyan bölgeye uygulanması bu bölgenin kan dolaşımının hızlanmasını, kasların gevşemesini ve ağrının hafiflemesini sağlar.

 

Aromaterapi Yapmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Aromaterapi uygulamasında kullanılabilecek ürünler aşağıda listelenmiştir.

 

Aromaterapi Yağları Nelerdir?

Aromaterapide kullanılan birden çok uçucu yağ vardır. Uçucu yağlar bitkilerin kök, gövde, yaprak, odun, çiçek gibi kısımlarından distilasyon yöntemi ile damıtılarak elde edilir. Başlıca kullanılan uçucu yağlar şu şekildedir;

  • Adaçayı yağı
  • Çay Ağacı yağı
  • Bergamot Yağı
  • Biberiye uçucu Yağı
  • Greyfurt yağı
  • Itır yağı
  • Lavanta yağı
  • Limon uçucu yağı
  • Nane yağı
  •  Okaliptüs uçucu yağı
  • Portakal uçucu yağı

 

Aromaterapi Masajı Nasıl Yapılır?

Aromaterapi masajı, İsveç masajının belirli temel yağları içeren losyonlar yani bitkisel kaynaklı uçucu yağların kullanılması ile uygulanan versiyonudur. Aromaterapi masajı sırasında bu yağların kokusunu solunum yoluyla ve cildiniz üzerinden de emilim yoluyla alırsınız. Bu yağlar limbik sisteminizi etkileyerek vücudunuzda ve duygu durumunuzda sakinleştirici ve iyileştirici etki gösterir.

 

Aromaterapi Eğitimi Almak Gerekli Mi?

Aromaterapi eğitimleri üniversitelerle birlikte sunulmaktadır. Uçucu yağların doğru olmayan oranda kullanılmasının yaratacağı olumsuzlar göz önüne alınarak eğitimli kişiler tarafından uygulanması önemlidir. 

 

Aromaterapi Eğitimi Nereden Alınır?

Çeşitli online veya yüz yüze eğitim veren kuruluşlardan veya alanında uzman kişiler tarafından hazırlanan programlar ile aromaterapi eğitimi alınmaktadır. Uluslararası geçerliliği olan eğitim sertifikası sunan ve topluluğun parçası haline gelmeyi olanaklı kılan kişi ve kurumların tercih edilmesi önemlidir.

 

Aromaterapist Nedir?

Aromaterapist aromaterapi konusundan eğitilmiş uzmanlara denir. Aromaterapistler tedaviye başlamadan önce hastanın yaşam tarzını, tıbbi geçmişini, diyet ve uyku düzenlerini öğrenir ve bu doğrultuda uygulayacağı yöntemi belirler.

 

Aromaterapi Tedavisi Nedir?

Aromaterapi tedavisi, doktorlar ya da eczacılar gibi işin ehli kişiler tarafından yapılmalıdır. Günümüzde İngiltere ve başka ülkelerde ödeme kapsamına alınan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Aromaterapi bitkilerin kök, yaprak veya çiçeğinin damıtılması ile edilen yağlarında hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kullanılmasıdır. 

Aromaterapi Tedavisi Çocuklara Uygulanabilir mi?

Birçok yaş grubu gibi çocuklarda aromaterapiden yararlanabilmektedir. Aromaterapide kullanılan yağlar ilaçlar gibi vücuda yabancı olmamalarıyla daha sık da tercih edilebilmektedir. Bunun yanında tedavide önerilen doz ile toksik etki yaratabilecek doz arasındaki farklı çok fazla olmasıyla yan etki riski düşük olmaktadır. 

Aromaterapi ile ilgili Kitaplar Nelerdir?

Aromaterapi ile ilgili kitaplar aşağıda listelenmiştir.

 

Aromaterapi Tarihçesi Nedir?

Yaklaşık 6000 yıllık geçmişe sahip olan aromaterapi ilk olarak mumya yapımında Eski Mısır Uygarlığında kullanıldığı bilinmektedir. Aynı dönemlerde, Eski Çin Uygarlığında da aromaterapi yağları ve bitkileri tanrıya olan şükranın bir ifadesi olarak kullanılabilmekteydi. Aromaterapinin tedavi ve güzellik maksadıyla kullanımı ise ilk Yunan Medeniyetlerinde karşımıza çıkmaktadır. Roma İmparatorluğu devrinde aromaterapi banyo ve banyo sonrası masaj teknikleriyle de kullanılmıştır.




Aşağıdaki bloglar ilginizi çekebilir.

Aromaterapi Malzemeleri Nelerdir?

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.